[2s.mk-friends] хаклаб, пари и недоверба

Vladan Popovic vladanovic at gmail.com
Sat Nov 15 13:32:42 UTC 2014


-----BEGIN PGP SIGNED MESSAGE-----
Hash: SHA1

On 15.11.2014 14:36, Aleks wrote:
> On 15.11.2014 14:08, Vladan Popovic wrote:
>> +1, браво!
>> 
>> Ако одлучите да продолжите со хаклабот рачунајте дека јас ќе
>> дадам пари, ама само ако не ги чувате таму. Не би сакал да ме
>> сфатите погрешно, ама мислам дека проблемот е што парите се
>> чувале во јавен простор. Дежурниот не би можел цело време да
>> прати што се случува. Секакви луѓе може да влезат, не може да се
>> води сметка за секој што влага во хаклаб. Парите од друга страна
>> може да се чуваат на неко друго место, не во јавен простор.
>> 
> 
> Поентата на Новица е дека треба да се има доверба. Дали ќе се
> работи за пари, лаптоп или клешта не е битно. Сите работи што се
> таму, а особено сега парите конкретно припаѓаат на заедницата.
> Доколку некој се осмелил да ги земе, значи ја повредил заедницата
> т.е. не постои доверба меѓу истата.
> 

Што ако ги земал некој што не е дел од заедницата?


> 
>> 
>> Поентата е да се заплашат луѓето со поставување ултиматуми преку 
>> позиција на највисок авторитет?
>> 
> 
> Не верувам. Новица како и другите основачи и на 2с.мк и на КИКА,
> истите ги формирале со некои мислења на ум. Пример на доверба, како
> една фундаментална работа што мора да постои во заедницата, за да
> функционираат просторите како КИКА.
> 
> Доколку нема доверба -> Заедницата не функционира -> неможе да
> постои КИКА.
> 
> Денеска се случило 150 евра, утре некој може да остави лаптоп на
> брзање, што вреди многу-многу повеќе од 150 евра и може да го
> снема. Што тогаш ?
> 

Ок, се слагам за ова. Сепак мислам дека треба да се води повеќе
сметка, поготово кога се пари или скапи работи во прашање.

- -- 
vladan
-----BEGIN PGP SIGNATURE-----
Version: GnuPG v2
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=OrvT
-----END PGP SIGNATURE-----


More information about the Ossm-members mailing list