[2s.mk-friends] хаклаб, пари и недоверба

Andrej T. andrejtrajchevski at gmail.com
Sat Nov 15 17:04:52 UTC 2014


> *Просто: НЕ можеме да имаме заеднички простор ако не постои заедница.*

Ова е точно. Заедница постои though, не може да кажеме дека не постои затоа
што се појавил еден човек (од или вон неа) кој украл пари.

> Не е моја одлука што ќе прави 2смк со договорот, ама не мислам дека
> ова е причината за прекинување на закупот. Ова е причина да
> дискутираме и да најдеме начин за решавање на проблемот.

Signed.

> Не е моја одлука што ќе прави 2смк со договорот, ама не мислам дека
> ова е причината за прекинување на закупот. Ова е причина да
> дискутираме и да најдеме начин за решавање на проблемот.

Се слагам.

Генерално, мојот став е дека фактот што некој украл 150 евра е страшен.
Уште верувам дека сѐ ова е некоја екстремна немарност и заборавеност, и
дека тој што ги позајмил ќе се пријави и ќе ги врати. Јас лично од сега ќе
внимавам повеќе да не си го оставам лаптопот и нема да ми текне пак да
оставам толку пари во хаклаб. Знам дека не е поентата, има заеднички работи
ко сервери и алат што не може секој дома да си го земе, а и дека ако треба
толку да сме параноични, нема да функционира добро хаклабот, if it does at
all.

Сепак, мислам дека е избрзано да ја затвориме КИКА заради еден инцидент.
Апсурдно е и дефетистички, после толку труд. Ако Слободен Софтвер реши да
се ограничи од давање пари, ќе треба поагресивно да собираме членарина. Ова
беше потсетување дека хаклаб е сепак јавен простор во кој може да влезе
секој и дека треба повеќе да пазиме.

Upwards and onwards.

-- 
Андреј Трајчевски / 078/426-717 / andrejtrajchevski at gmail.com
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.softver.org.mk/pipermail/ossm-members/attachments/20141115/c9ee741a/attachment.html>


More information about the Ossm-members mailing list