[2s.mk-friends] хаклаб, пари и недоверба

Visar Zejnullahu visar.zejnullahu at gmail.com
Sun Nov 16 07:46:55 UTC 2014


Се согласувам во сите точки со Миша, освен во рокот, т.е. да биде на пример
еден месец од сега, а не 21ви овој месец.
On Nov 15, 2014 8:30 PM, "Misha Popovikj" <popmisa at gmail.com> wrote:

> Не си Новица во малцинството.
>
> Прашањето е кој е левериџот на заедницата vis a vis 2с.мк. Ако
> постојано 2с.мк додава пари тогаш заедницата која зборуваме дека ја
> има треба да демонстрира дека тоа е одржливо.
>
> Јас не можам да давам пари овој период и се откажувам исто како што и
> други луѓе коа не беа во можност не плаќаа.
>
> Меѓутоа ако конзистентно недостасуваат пари, тогаш хаклабот е
> неодржлив. Неодржлив е бидејќи нема заедница.
>
> Ајде да додадам и уште неколку битни и небитни работи:
>
> 1. Кога ќе се додаде и тоа дека некој украл 150 евра
> 2. Кога ќе се додаде и дека недостасува алат
>
> И нешто што мене ме нервира многу а е занемарливо е дека никому не му
> е гајле за маргиналните обврски на 2с.мк. Ќе стигне писмо за газдата
> или слично и некој ќе го стави во фиока и не му е ни гајле да прати
> мејл до одговорните во 2с.мк.
>
> Мојот предлог до 2с.мк е следен и се однесува на две работи.
>
> Да одлучи како ќе постапи по повод тоа што недостасуваат 150 евра
> бидејќи тоа не може да помине несанкционирано. Дали ќе намали клучеви,
> ќе воведе евиденција на влез и излез со rfid и слично ... нека си
> одлучи. Ако нема доверба има надзор - works both ways...
>
> Да прати известување до заедницата да се преброи за да си пресмета
> колку пари ќе може да дава и со тоа да види дали е ова одржливо или ќе
> треба да се менува простор.
>
> Сите што должат пари да ги исплатат на сметка на организацијата според
> инструкциите кои ги има на сајт. Тоа да го сторат до 21.11.2014.
>
> Јас бидејќи доцнам со известувањето дека не можам да плаќам, ќе
> стегнам заби и ќе ги исплатам моите обврски заклучно со ноември.
>
> И уште нешто... административните задачи поврзани со одржувањето на
> хаклабот да паднат на товар на заедницата. Тоа значи да си собира и
> води евиденција и да ја доставува до 2с.мк, писмата што стигаат
> редовно да го известува сопственикот и слично. Тоа е мојот предлог.
>
> поздрав
>
> Миша
> _______________________________________________
> Ossm-members mailing list
> Ossm-members at lists.softver.org.mk
> https://lists.softver.org.mk/listinfo/ossm-members
>
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.softver.org.mk/pipermail/ossm-members/attachments/20141116/0832dba4/attachment.html>


More information about the Ossm-members mailing list